Как да изберем материалите, от които е направен матракът ни

Знаеш ли от какви материали е направен матракът ти?

Неговата твърдост, плътност, мекота и удобство зависят от пълнежа и калъфа му. Преди време нямаше голямо разнообразие и изборът на матрак се свеждаше единствено до това той колко е мек и дали има пружини или не. Сега ситуацията е друга – разнообразието при съвременните материали, които се използват при изработката на матраци, е голямо. Ето няколко от най-разпространените и качествени материали за матраци, от които можеш да избереш своя нов матрак.

Пяна Екосел

Това е един от по-новите материали сред матраците. За него е характерна трислойната клетъчна структура, която осигурява чудесна опора за тялото. Като усещане, пяната Екосел е по-твърда, което я прави отличен избор за хора, които обикновено имат оплаквания от болки в гърба и кръста по време на сън и след това. Матракът от Екосел ще придържа добре проблемните участъци, като няма да им позволява да висят по време на сън и по този начин да излизат от своята естествена, удобна позиция.

Мемори пяна

Този материал е специално проектиран от НАСА за нуждите на космонавтите по време на полетите им. Мемори пяната е чувствителна на топлина, но нейната структура ѝ печели световна популярност бързо. Както гласи и името ѝ, мемори пяната е способна да заеме форма точно по извивките на тялото, като ги обгръща меко и нежно, а след ставане от нея, тя отново възвръща формата си в изходна позиция. Затова мемори пяната намира чудесно приложение сред матраци и възглавници, като най-често се използва не като основен пълнеж, а като специален слой в покритието.

Пружини Октаспринг

Октаспринг е първата по-голяма иновация в мемори пяната. Октаспринг пружините са всъщност пружини, изработени от мемори пяна, която е гъвкава, проветрива и подвижна – движи се в 3 измерения, като така разпределя тежестта на тялото на спящия максимално равномерно, давайки му стабилна опора, където е необходимо. Пружините са с различна наситеност, като благодарение на това оказват различна опора и се използват, за да обособят различни зони в матрака, спрямо нивото на твърдост и опора, което е нужно да осигурят. Освен това като материал пружините от Октаспринг правят матрака 8 пъти по-проветрив и 30% по-лек, сравнено с матраците от друг материал.

Антибактериално покритие

Съвременните технологии позволяват защита на матрака от бактерии и алергени. Най-често тази защита се състои в покритие, което възпрепятства от развитието на нежелани микроорганизми. То може да бъде от различни материали. Едно от тях са сребърните нишки, които запазват добрата хигиена на матрака и запазва стерилността му. Фибрите Клималайт спомагат проветривостта, изпаряват влагата и регулират температурата на матрака ти. А защитата с Клийн Ефект предпазва от развитието на акари и бактерии, които са едни от най-опасните алергени.