Апартаменти от строител

Да изберем ли апартаменти от строител?

През последните няколко години тенденцията е все повече хора да теглят ипотечни кредити, за да закупят ново жилище. Тъй като цената на апартаменти от строител, които са все още на етап строеж, е сравнително по-ниска от обичайното, има доста голямо търсене именно на такъв вид недвижими имоти.

Какво трябва да знаем, преди да осъществим покупката на апартаменти от строител?

Преди да се обърнете към конкретна строителна фирма, на първо място трябва да се запознаете с нейната история – качеството на сградите, които са строили и успешно завършили в миналото. Нещо повече, трябва да знаете, че строителят не винаги представлява една и съща фирма с инвеститора. Ако случаят е такъв, следва да проучите и инвеститора и неговата строителна история. Разберете още къде е седалището на фирмата на инвеститора, дали имотите, обявени за продажба, са ипотекирани и по какъв точно начин е финансиран целият проект.

 

След като проучите тази информация и тя е коректна и не предизвиква тревоги, следва да продължите с огледа на предлаганите апартаменти от строител. Такъв оглед трябва да включва качеството на грубия строеж и довършителните работи, качеството на отоплението, вентилацията, инсталациите, топло- и ходроизолациите, дограмите, замазките, мазилките и дренажите, както разбира се и архитектурното разпределение.

Върху цената на имота ще окажат влияние степента на лукса и степента, до която е стигнало новото строителство в момента на покупката.

Допълнително от строителя трябва да получите детайлна информация по следните въпроси:

Какъв е размерът на застроената площ и какво включва?

Има ли общи части и помещения и какво влиза в тях?

При закупуването на имот ще разполагате ли с допълнителни складови помещения?

Ще получите ли място за паркиране, което да ви се полага, както и идеални части от земята?

След обстойна проверка на всички документи и факти, можете да преминете към закупуването на имота. Обикновено при закупуването на апартаменти в строеж, се заплаща разсрочено, което представлява голямо облекчение за клиента. Собствеността върху имота се прехвърля от строителя на името на  клиента едва след получаването на пълната договорена продажна цена.

Надяваме се, че тази информация ще ви е от полза при закупуването на апартамент от ново строителство, който все още е в строеж.